bannerjpv

                                                                                                          Houtdraaien

Houtdraaien is in mijn ogen een van de puurste vormen van houtbewerking. Met bijvoorbeeld het draaien van schalen begin je met een 'ruw' stuk boomstam en eindig je met een gebruiks- of decoratief voorwerp. Soms komt het voor dat iemand een boom in zijn tuin om bepaalde redenen moet of wilt kappen. Vaak zijn dit bomen die al tientallen jaren oud zijn en waar men toch een soort band mee heeft. Het is dan mogelijk om uit een deel van die boom een mooie schaal of ander voorwerp te draaien als een stukje 'tastbare' nostalgie. De kosten hiervan zijn nader te bepalen maar kunnen reuze meevallen als ik er zelf ook een paar leuke stukken hoput aan over houd.

                                                                                                     De Houtdraaibank

 

Mijn huidige draaibank heb ik zelf ontworpen en gebouwd na een aantal jaren te hebben gedraaid op diverse draaibanken en besloot om al het goede in één houtdraaibank te stoppen die aan al mijn eisen zou moeten voldoen. Omdat het af en toe voorkomt dat ik wat groter wilt kunnen draaien dan wat de centerhoogte boven het 'bed' toelaat heb ik aan de achterzijde van de hoofd-as ook schroefdraad laten snijden en kan ik met een losse beitelsteun diameters draaien tot ongeveer 1 meter. Mede door de frequentie-regelaar die voor de snelheid en de draairichting zorgt is dit mogelijk. De toerentallen kunnen mechanisch in 3 trappen geregeld worden en deze combinatie zorgt voor voldoende kracht bij snelheden tussen de 50 en 3000 toeren. Doordat de afstand bediening van de frequentie-regelaar magnetisch is is deze overal op de draaibank binnen handbereik te plaatsen voor optimale veiligheid en bedieningsgemak.

 

Verder is de draaibank inmiddels uitgerust met een (demontabele) langs- en dwars slede voor licht metaaldraai- en precicie werk en komt er in de toekomst nog een kopiër installatie voor serie werk.

 

Hieronder staan wat technische specificaties en foto's.

 

Draaidiameter tussen de centers: 52cm

Draailengte tussen te centers: 85cm

Draaidiameter achterkant: 100cm

Schroefdraad hoofdas: M33x3,5 

Opname losse kop: MK2

Slag van de pinole: 6,5cm

Gewicht: ongeveer 250 Kg

Motor: 380V 750W

Frequentie regelaar: ABB max 1500W

Toerentallen: 0 - 700 / 0 - 1400 / 0 - 2800 tpm

20131223_222629

Klik op de foto voor een reportage

Regelmatig wordt de vraag gesteld hoe zo'n schaal nu precies gemaakt wordt, hoe hij 'uit de boom' gehaald wordt en wat de werkwijze is. In het filmpje hiernaast probeer ik het hele proces zo goed mogelijk weer te geven met uitleg in 12 minuten.

Tijdens het filmpje wordt met tekst uitleg gegeven over de werkwijze van af het op maat zagen van de stam, het opspannen op de draaibank en uiteraard het draaien zelf.

Dit betreft een 'normale' schaal, een schaal met natuur- of schorsrand wordt precies andersom gedraaid